Wat is lacrosse?

In het kort

Lacrosse is een snelle, tactische en technische teamsport. De sport is een combinatie van bekendere sporten als basketbal, hockey en American football en hierdoor voor veel mensen gemakkelijk op te pakken. Per team zijn er tien spelers (herenlacrosse) of twaalf spelers (dameslacrosse).

Historie

De sport vindt zijn oorsprong bij de Noord-Amerikaanse indianen. Zij noemden het dehuntshigwa’es (Onondaga taal: ‘mannen slaan een rond voorwerp’), da-nah-wah’uwsdi (Oostelijke Cherokee: ‘kleine oorlog’) of Tewaarathon (Mohawk: ‘klein broertje van de oorlog’). Met dit spel trainden zij de jonge mannen van de stam, bereidden hen voor op de oorlog, en vochten zij conflicten tussen stammen uit. Het veld was groot (500 meter tot enkele kilometers lang) en het spel duurde erg lang (twee of drie dagen).

De sport kreeg zijn naam door Franse verkenners die de indianen het spel zagen spelen. Een wereldwijd bekende maar onjuiste verklaring voor de naam lacrosse is dat de vorm van de stick de Fransen deed denken aan de staf die gebruikt werd door een bisschop, in het Frans aangeduid met croisier’. “Crosse” betekent ook ‘kolf’, zoals in crossbow “kolfboog,” de kruisboog heeft immers een houten kolf. Kolf en “golf” zijn eveneens verwant. Vergelijk het oeroude spel kolven of kolfbal. Een “crosse” of “kolf” is elke flinke houten “knuppel”, als wapen of instrument om een balspel mee te beoefenen. De missionaris Jean-de-Brébeuf legde weliswaar het verband tussen de “kolf” van de indianen en de bisschopsstaf in Relation des Jésuites, uitgegeven omstreeks 1640, maar het Franse woord “crosse” heeft sowieso de betekenis van kolf.

In werkelijkheid is crosse een algemene Franse term voor elke stok, kolf, slaghout in een balsport. Een hockeystick is in het Frans ook een crosse. De naam is dus een verwijzing naar de kolf, en misschien een verwijzing uit een zin als “le jeu de la crosse” (“Het spel met de kolf”).

In 1856 richtte Dr. William George Beers, een Canadese tandarts, het lacrosseteam Montreal Lacrosse Club op, en in 1867 stelde hij de regels op voor een minder gewelddadige en dodelijke variant van lacrosse. Hij legde onder andere de lengte van een wedstrijd en de afmetingen van een lacrosseveld vast. De eerste gespeelde wedstrijd onder de regels van Beers was het Upper Canada College tegen de Toronto Cricket Club, in 1867. De wedstrijd eindigde 3-1 voor Toronto Cricket Club.

Tegen het begin van de twintigste eeuw begonnen steeds meer high schools, colleges en universiteiten het spel te spelen en lacrosse werd een medaillesport in 1904 en 1908 op de Olympische Spelen.

bron: Wikipedia